BSK Arena
BSK Arena

BSK Arena

- En ny storstue for Bækkelagets Sportsklub

Bækkelagets Sportsklub (BSK) får hele 20 000 kvadratmeter under ett tak. Endelig kan hele klubben samles, og i tillegg inviteres flere nye idretter inn i varmen.

BSK Arena

Fakta

Byggherre: Bækkelaget Sportsklub (BSK)

Byggested: Ekeberg, Oslo

Anleggstype: Multisportsanlegg

Størrelse: Ca 20.000 kvm

Arkitekt: Backe Idrettsbygg v/ Ole Bernt Kaldhussæter

Totalentreprenør: Backe Stor-Oslo

Byggekostnad: Ca 550 mkr

Byggeperiode: 2023-2025

Innhold: 4xhåndballhall, dansearena, kampsport, turnhall, cagefotball, e-sport, treningssenter, skolearealer, kontorer, café, utleielokaler

Storstuen på Ekeberg blir én av Norges aller største haller. Det planlagte bygget får fire flerbrukshaller med plass til blant annet håndball og innebandy. Det blir også egne lokaler til turn, dans, kampsport og cagefotball, samt kontorer og klubbhus. I tillegg er det tegnet inn fasiliteter for e-sport, altså organisert konkurransespilling av dataspill.

– Det startet med at vi i Bækkelaget satt oss ned og fastslo at vi trengte mer anlegg. Vi hadde kanskje en idé om hvor, men visste veldig lite om hvordan. I starten trodde vi kanskje at vi visste hva vi ville ha, men det har vært en utvikling hele veien. Innholdet i hallen har vi løpende definert sammen med Backe Idrettsbygg, sier Øystein Sundelin, styreleder i Bækkelagets Sportsklub (BSK).

Da klubben startet planleggingen av prosjektet tilbake i 2015 var det ingen som hadde de villeste drømmer om at prosjektet skulle bli så stort. Men etter mange interne prosesser og kartlegginger av areal og behov, ble det etter hvert klart at Bækkelaget trengte et bygg i denne størrelsen.

– Vi startet prosessen med en brainstorming der alle mulig små og store idéer kom inn. Noen idéer var i avdelingen for helt selvsagt og noen idéer var litt mer science fiction. Vi hadde hele veien tilgang på Backe Idrettsbyggs prosjektmedarbeidere som tegnet, forklarte og tok imot våre medlemmers utfordringer, sier Sundelin, som innrømmer at det krevde mye å fasilitere alt engasjementet til klubbens medlemmer. Et stort antall kvelder og helger har gått med på worskhops og klubbseminarer for å forankre idéer og sørge for at alle innspill ble tatt med.

– Backe Idrettsbygg var med på møter for å lytte og også skyte ned forslag. De var overraskende velvillig til å både høre på amatørene, men også de frivillige med en yrkesbakgrunn som skulle tilsi at de kunne mene noe om dette, sier styrelederen.

Sundelin understreker fordelen med å samarbeide med en aktør som kan bidra med god prosjektstyring, bygg- og byggeteknisk kompetanse, men som også har utstrakt kunnskap om finansiering, søknadsordninger, tippemidler, kommunens frister og formkrav til hvordan man opptrer overfor det offentlige.

– Ordet bærekraft har vi brukt under hele prosessen. Prosjektet skulle være bærekraftig, ikke bare miljømessig, men også økonomisk, legger han til.

Skolen er med

Oslo kommune skal leie areal i det nye bygget, som skal brukes til skole. Dette har vært en viktig brikke i puslespillet. Lambertseter videregående flytter nemlig inn med idrettslinje med fokus på langrenn, fotball og håndball.

For å få finansiering til et så stort og kostbart bygg som dette, må det være i bruk så store deler av døgnet som mulig. Derfor har det vært viktig å få inn så mange funksjoner som mulig. Her er selvfølgelig skolen ypperlig å ha ombord. I tillegg er det særdeles gunstig at elever fra hele byen vil være i nærheten av, og ha tilgang til, alle de forskjellige idrettene og aktivitetene som skal fylle bygget.

– Klart det er viktig å få inn skolen, det har på mange måter vært nøkkelen til å få dette til å gå rundt. Blant annet fordi det sikrer aktivitet i bygget på dagtid, når vi selv ikke kan være der. Vi opplever at politikerne er opptatt av at idretten og skole skal samarbeide for å gi nye og bedre tilbud til byens unge, og har tatt hensyn til det i planleggingen. Og kommunen og utdanningsetaten har vært veldig samarbeidsvillige, sier han.

Et bygg for alle

I tillegg skal det også åpnes en kafé i bygget og treningssenteret Friskis & Svettis flytter inn i ett av sine flotteste lokaler. Dette blir med andre ord et bygg som er åpent for alle – og hvor det kommer til å pulsere fra tidlig morgen til langt utpå kvelden.

Den underliggende grunntanken er at «Bækkelagets Sportsklub skal være et sted det er stas å være. Enkelt og greit. Så har man det faktum at mye av klubbens aktiviteter i dag er begrenset av manglende areal. Derfor ønsket man å bygge et nytt anlegg som kunne romme alle klubbens aktiviteter, og gi plass til noen nye. Her skal det være alt i fra mor- og barnpartier, til dans for 90-åringer.

Backe - et naturlig valg

Backe Idrettsbygg ble et naturlig valg for BSK når de søkte etter det rette firmaet til å utarbeide tegninger og planer. I tillegg til at selskapet er spesialisert i å prosjektere idrettsbygg, så kan Backe Idrettsbygg også bidra med mye kompetanse innen forretningsutvikling, finansiering, og etablering av idrettsbygg. Med idrettsbygg gjelder helt andre prosesser enn med konvensjonelle bolig- eller næringsbygg. Ikke minst er det viktig å ha politikerne med på laget.

– I Backe Idrettsbygg er vi veldig opptatt av idrettslagenes plass som pilarer i samfunnet, og i BSK har vi funnet en perfekt samarbeidspartner i så måte. Det er en veldig entusiastisk gjeng, som deler verdiene vi legger til grunn i vårt arbeid, sier Knut Smedsvig, daglig leder i Backe Idrettsbygg som legger til at BSK-bygget er et av de største prosjektene til Backe Idrettsbygg.

I dag leier BSK haller og anlegg av ulik kvalitet, spredt over hele byen. Om ikke lenge kan klubben samles i ett splitter nytt anlegg.

– Det blir selvfølgelig fantastisk å få samlet hele klubben i én storstue, med alt under ett tak. Det vil ha mye å si for klubbfølelsen, og for trivselen for medlemmene våre – både aktive og voksne frivillige, avslutter Øystein Sundelin.

Dette anlegget kommer til å bli et fantastisk tilskudd til bydelen, og vil bety et løft for idretten, for Bækkelagets Sportsklub, og for Oslo kommune og Osloskolen.

Øystein Sundelin, styreleder BSK

I Backe Idrettsbygg er vi veldig opptatt av idrettslagenes plass som pilarer i samfunnet, og i BSK har vi funnet en perfekt samarbeidspartner i så måte.

Knut Smedsvig, daglig leder, Backe Idrettsbygg

Trenger du hjelp til å utvikle ditt prosjekt?

Kontakt oss for en uforpliktende samtale!

Ta kontakt!